
Turismul speologic specializat, presupune parcurgerea unei peșteri în echipe mici, conduse de ghizi agreați de administrația/custodele peșterii, în cazul Peșterii de la Băi (Grota Ursului) – Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, dotate cu echipament corespunzător, care utilizează (dacă este cazul) doar amenajări temporare pentru facilitarea siguranței participanților.
Descriere: Cu o dezvoltare totală a galeriilor de cca. 2500m peștera, cea mai mare din județul Arad are un nivel inferior care este străbătut de un curs de apă permanent și un nivel superior, labirintic, unde pot fi văzute cristale de aragonit, concrețiuni extrem de rare, întâlnite în puține peșteri din România. Asemănătoare florilor de mină, ”aragonitele” sunt formate din mănunchiuri de cristale care sfidează gravitația, cristalele acestora fiind dispuse în toate direcțiile.
Pentru mai multe informații privind peștera vizitați: Grota Ursului

Trasee: Vizitarea peșterii presupune parcurgerea unor trasee, de pana la cca. 2km, care includ porțiuni de cățărare/descățărare, pasaje unde ne vom asigura cu ajutorul corzilor și pasaje mai strâmte care sunt parcurse târâș.
În funcție de numărul de participanți și preferințe se poate opta pentru trasee mai lungi sau mai scurte, cu grade de dificultate diferite, care pot include și porțiuni în care se coboarâ în rapel pe coardă.
Vizita se adresează atât celor care până acum nu au avut ocazia de a vizita o peșteră neamenajată, cât și celor pasionați de speologie. Turul nu este recomandat persoanelor care suferă de claustrofobie! Parcurgerea unei peșteri neamenajate este o adevărată provocare, astfel, pentru parcurgerea acesteia este necesar ca vizitatorii să fie într-o formă fizică și psihică bună!
Vizitele se organizează la cerere pentru grupuri de 5-10 persoane!

Tarife:
- Vizită pe traseul speoturistic – 200 lei/persoană. Speologii și localnicii din comuna Moneasa beneficiază de o reducere de 50% !!!
- Pentru grupuri de minim 5 persoane tariful este de 150 lei/persoană.
Pentru programări, detalii suplimentare sau oferte personalizate vă rugăm să ne contactați!
Tariful include:
- echipamentul tehnic necesar vizitei (combinezon și mănuși de protecție, cască cu lanternă frontală, corzi, dispozitive de asigurare, materiale de prim ajutor);
- ghidaj specializat;
- fotografiile și filmările realizate pe durata turului;
- oferirea unor gustări și băuturi calde în peșteră (ex. batoane ciocolată/cereale, mix alune/nuci/stafide, ceai, etc.).
Participanții au nevoie de cizme de cauciuc (preferabil) sau bocanci impermeabili, haine cu propritetăți termice care vor fi purtate sub combinezonul de protecție, exemplu lână, polar, etc (exclus bumbac), respectiv: pantalon, bluză cu mânecă lungă și șosete groase.

Alte obiective/activități opționale:
- Speoturism în Rezervația Speologică Peștera Valea Morii, Peștera Liliecilor, Avenele Izoi;
- Vizitarea Cetății medievale Dezna;
- Escaladă în cariera de marmoră roșie;
- Drumeție în zona platoului carstic Izoi-Tinoasa și Brătcoaia;
- Plimbare cu ATV-uri.

Pentru detalii și rezervări:
S.C. Transilvania Cave Diving S.R.L.
Mihai Besesek – Instructor Speologie și Salvaspeo / ghid turism speologic
Mobil: 0745 369 626