Belvedere Moneasa

Punctul de Belvedere din Moneasa – Foto: Dorel GUREANU

Punctul de Belvedere din Moneasa a fost amenajat pentru dumneavoastră de către Primăria Comunei Moneasa cu sprijinul Ocolului Silvic Sebiș-Moneasa și al Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad.

Localizare:

Spre punctul de belvedere din Moneasa se poate ajunge urmând traseul turistic Moneasa – ruinele cuptorului de topit fier – cariera de marmură roșie (marcaj punct roșu) sau din drumul de acces spre carieră. Din drum, până la punctul de belvedere, se ajunge urmând o potecă cu o lungime de cca. 200m (marcaj cercuri duble de culoare albă și roșie).

https://goo.gl/maps/WhvkGRYJM2RZxNKd7

Cariera de Marmură din Moneasa

Traseul turistic Moneasa – Ruinele Cuptorului de Topit Fier – Cariera de Marmură (marcaj punct roșu), cu o lungime de circa 2,7 km, pornește din centrul Stațiunii Moneasa, de lângă Monumentul Czaran Gyula. Traseul trece pe lângă ruinele cuptorului de topit fier (Smelț) și după ce intersectează drumul de exploatare ce duce la carieră traseul poate fi continuat la dreapta, pe o distanță de circa 400m, spre punctul de belvedere (marcaj cercuri duble de culoare albă și roșie) sau la stânga, pe o distanță de circa 700m, pe un drum cu serpentine, până în zona carierei, unde se pot vedea pereții de calcar metamorfic de culoare neagră și roșiatică (calcare marmoreene).

Foto: Mihai BESESEK

Traseul a fost amenajat de către Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad.

Informații privind exploatarea marmurei în Moneasa pot fi găsite pe panourile informative din zona carierei, punctul de belvedere și Pârâul Băilor (lângă lacul cu nuferi).

Foto: Piști BAKOȘ

Amenajare

Inițiativa amenajării Punctului de Belvedere aparține lui Mihai Besesek care a propus autorităților locale valorificarea acestui loc extraordinar din Moneasa.

Amenajarea nu ar fi fost posibilă fără susținerea materială și implicarea Primăriei Comunei Moneasa, Ocolului Silvic Sebiș-Moneasa, Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad, în special a lui Doru Miron – viceprimarul Comunei Moneasa și al Transilvania Cave Diving / Grota Ursului Moneasa și Sword Graphics.

La lucrările de amenajare au participat:

  • Doru Miron, Calin Deliman, Florentin Bortis, Marinel Dragoș, Gabriel Bortis, Viorel Brad, Dedi Toderas – Primăria Comunei Moneasa
  • Andrei Crișan, Nicu Dronca, Costel Cojoca – Ocolul Silvic Sebiș-Moneasa
  • Mihai Besesek, Robert Sarkozi, Mihaela Chiș, Valentin Radu, Kalman Ambrus de la Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad
  • Marc Fordon, Cristi Manea, Bogdan Condea, Petru Dupta , Vasile Dragoș, Piști Bakoș, Adrian Peterfi și elevii clasei a XII-a C din Sebiș (prelucrarea materialelor necesare la gater, rindeluit, transportul materialelor, construcție, filmări, montarea de indicatoare direcționale).

Mulțumiri tuturor persoanelor implicate care au contribuit la realizarea acestui obiectiv!

Vă invităm să vizitați Punctul de Belvedere din Moneasa!

https://www.facebook.com/Belvedere-Moneasa-105856912164648

%d bloggers like this: