Via Ferrata

👉Via Ferrata (tradus din italiană “Drumul de Fier”) este un traseu montan echipat cu cabluri, scări, poduri trepte și scoabe metalice. Acest tip de trasee permit turiștilor mai puțin experimentați în alpinism să parcurgă trasee expuse, pereți verticali și să ajungă în siguranță pe vârfuri.

👉Din punct de vedere istoric, primele căi de tipul Via Ferrata au fost amenajate în timpul primului Război Mondial, în Alpi (nordul Italiei, la granița cu Austria), când soldații montau ancore şi cabluri metalice, ca să facă trecerea accesibilă. Numele italienesc a rămas de atunci (Via Ferrata = drum de fier), iar din anii ‘60 traseele au fost valorificate turistic, mai ales cele din munții Dolomiţi.

👉Parcurgerea unui traseu de Via Ferrata este o activitate distractiva, cu un grad redus de periculozitate, iar echipamentul caracteristic asigură parcurgerea acestor trasee în condiții de siguranță.

Cetatea Dezna

Situate în extremitatea de NE a satului Dezna, județul Arad, la poalele munților Codru-Moma, pe dealul Osoiu (390m), ruinele cetății Dezna domină valea care îi poartă numele.

Informațiile privind edificarea ei nu sunt foarte clare, fiind plasate undeva la finele secolului al XIII-lea sau la începutul secolului al XIV-lea. Oamenii și vremurile au pecetluit în cele din urmă destinul acestei cetăți, astăzi păstrându-se doar o linie de zid și urme care sugerează mai mult sau mai puțin planimetria vechi cetăți medievale.

La Cetatea Dezna se poate ajunge parcurgând unul din traseele turistice cu marcaj bandă galbenă (mai ușor) sau triunghi roșu (amenajat cu 6 porțiuni echipate cu cabluri). Poteca traseului marcat cu triunghi roșu este și punctul de plecare și final al traseului de Via Ferrata – Cetate Dezna.

Via Ferrata – Cetate Dezna

Grad dificultate: B (ușor).  Gradele de dificultate sunt notate de la A (foarte usor) la E (extrem).

Lungime traseu: ↔ 600m / ↑ 120m  ( ↔ 150m sectoare Via Ferrata).

Durată parcurgere: 1h urcare / 1h 30min total. Retragere pe traseul turistic Dezna – Cetatea Dezna (marcaj bandă galbenă sau triunghi roșu).

Acces: Spre traseul de Via Ferrata-Cetate Dezna se pornește de la ieșirea din localitatea Dezna spre Moneasa, din DJ762, imediat după trecerea podului rutier peste Valea Moneasa, unde se află un loc de popas și locuri pentru parcare. Tot acolo este instalat un panou informativ cu harta zonei și un scurt istoric al Cetății Dezna cât și indicatoare direcționale spre cetate și traseu.

Pornind pe drumul care urcă prin pădure, pe traseele turistice Dezna – Ruinele Cetății Dezna, marcate cu triunghi roșu și bandă galbenă, se ajunge la o intersecție unde, spre traseul de Via Ferrata se urmează poteca marcată cu triunghi roșu. După parcurgerea a 4 secțiuni amenajate cu cabluri, un indicator direcțional, montat pe un copac, semnalizează direcția spre intrarea în primul sector al traseului de via ferrata, spre stânga.

https://goo.gl/maps/6HGauXw3VuyMQuVn7

Primul sector, o creastă îngustă, începe cu o verticală de cca. 12m echipată cu scoabe metalice (trepte) și cablu de asigurare, fiind urmată de o balustradă din cablu cu o lungime de cca. 25m.

Continuarea spre cel de al doilea sector al traseului se realizează prin urcarea unui versant abrupt, înierbat, până la baza peretelui unde începe următoarea secțiune a traseului.

Cel de al doilea sector, localizat sub platoul unde este instalat un catarg cu drapelul României, începe cu verticală de cca. 15m echipată cu scoabe metalice și cablu de asigurare. Verticala este urmată de o balustradă echipată cu un cablu de asigurare cu o lungime de cca. 20m și câteva scoabe metalice. După parcurgerea balustradei, printr-o verticală de cca. 7m, echipată cu scoabe metalice și cablu de asigurare se poate ieși din traseu chiar la catargul cu drapel sau se poate continua traseul traversând pe un ”pod indian” cu lungime de cca. 25m. Podul este echipat cu 3 cabluri, 1 cablu la picioare și 2 cabluri pe lateral la mâni și 1 cablu suplimentar pentru asigurare.

Opțional, se poate parcurge numai cel de al doilea sector al traseului de via ferrata. Accesul spre acest sector se face tot din poteca turistică marcată cu triunghi roșu. După parcurgerea a 5 secțiuni amenajate cu cabluri de pe poteca turistică, un indicator direcțional, montat pe o stâncă, semnalizează direcția spre intrarea în cel de al doilea sector al traseului de via ferrata, spre stânga. La traseu se ajunge urmând baza peretelui.

Echipament obligatoriu: cască, ham și lonja specială pentru via ferrata, prevăzută cu absorbitor de șoc. Opțional se pot utiliza mănuși de protecție.

Tarife acces: gratuit pentru cei care dețin echipament propriu.

Pentru închiriere de echipamente sau tururi ghidate vă rugăm să ne contactați!

Condiții meteo:

https://www.meteoblue.com/ro/vreme/s%C4%83pt%C4%83m%C3%A2na/dezna_romania_679443

Apeluri de urgență:  0-SALVAMONT, sau numărul de urgente 112.

Amenajare: Traseul a fost amenajat de Primăria Comunei Dezna prin SC Transilvania Cave Diving SRL cu sprijinul Makita Romania.

Vă invităm să vizitați Via Ferrata – Cetate Dezna!

https://www.facebook.com/profile.php?id=100083662944867

%d bloggers like this: